2012. nov 07.

KÖRTE

írta: efha
KÖRTE

Bejegyzés alcíme...

kortek.jpgA körte – Pyrus Communis – mérsékelt égövi gyümölcs. A fanyar vackortól a fenséges alexanderig és a császárkörtéig számtalan változata terem hazánkban. A körte gyümölcskúrához is ideális. Különösen az idült székrekedésben szenvedőknek jelent komoly segítséget. Emellett kitűnő a salaktalanító és savközömbösítő hatása. Ezt a tulajdonságát használhatják ki a reumások, a köszvényesek, az érelmeszesedésben szenvedők, a vesebetegek, mivel a húgysavakat és a savkristályokat kitűnően oldja. A kívánt hatás elérése érdekében lédús, lágy és édes fajtáit keresd!

Epebetegség

Az epebetegek számára előírt körtekúra szerint 3–8 napon át a körtén kívül semmi mást nem fogyaszthat a beteg. Természetesen a terápia ideje alatt sok, napi 1,5-2 liter folyadékot, ásványvizet és zsurlóból, csalánból, gyermekláncfűből készített gyógyteát kell meginnia az érintettnek. Nagyon jó eredményeket lehet elérni, ha a gyógykezelés ideje alatt a beteg talpmasszázst kap, és lúgosító fürdőket vesz esténként.

Gyomorhurut
 
A-vitamin-tartalmú ételek fogyasztásával megelőzheted és gyógyíthatod is a gyomor gyulladását. A körte kicentrifugázott leve nem csak hűsíti a hurutos gyomrot, hanem gyógyítja is azt.

Bélhurut

Kifejlődését a belek nagyfokú ingereltsége okozza, következménye székrekedés vagy hasmenés, esetleg azok váltakozása lehet. Oka lehet az erős stressz vagy tejjel, tejtermékkel, cukorral és fehér liszttel szembeni érzékenység is. A körte hasznos lehet a bélhurut gyógyításában.

Emésztési zavar

Emésztési zavar akkor is keletkezhet, ha valaki nehéz, sós és fűszeres étellel tömi tele magát. Ugyancsak gondot okozhat a nagyobb mennyiségben fogyasztott keményítő és fehérje is, különösen, ha nem fogyasztasz mellé zöldséget, ami megkönnyíthetné az emésztést.

Reuma

A körtelé vagy a körte fogyasztása elősegíti a vér megtisztulását, így enyhíti a reumatikus fájdalmakat.

 

 
 
Szólj hozzá

gyógyító gyümölcs