2016. sze 10.

MAGAS VÉRNYOMÁS KEZELÉSE GYÓGYSZEREK NÉLKÜL

írta: efha
MAGAS VÉRNYOMÁS KEZELÉSE GYÓGYSZEREK NÉLKÜL

A magas vérnyomás civilizációs betegségnek tekinthető, szorosan összefügg az elhízással, a mozgásszegény életmóddal és természetesen az egészségtelen táplálkozással. Az egészséges életmóddal azonban nem csak megelőzhető a magas vérnyomás és az ezzel összefüggő, akár halálos betegségek, mint például a szívinfarktus vagy a stroke, de a gyógyításban is hatásosak lehetnek. Már kialakult magas vérnyomás-betegség esetén természetesen az orvos utasításait követve, gyógyszeres kezelést kell alkalmazni. Ám ezt is hatásosan egészíthetik ki alábbi tippek.

1. Rendszeres testmozgás

A mozgás nem csak formában tart, de akár napi félóra séta is segít szívünknek. Arról nem is beszélve, hogy a magas vérnyomás egyik rizikófaktora a túlsúly, amelytől csak diétával és rendszeres edzéssel szabadulhatunk meg!

2. Fogyjon le!

A szív- és érrendszeri megbetegedések, így a hipertónia egyik fő rizikófaktora a túlsúly, vagy az elhízás. A fogyás legjobb módja, ha a mozgást és a diétát kombináljuk. Utóbbinál figyeljünk a rostban gazdag táplálkozásra! 

 

3. Fokhagyma és zöld tea

A koleszterinproblémákra és a vérnyomás csökkentésére is alkalmazható gyógynövényünk a fokhagyma. Leginkább nyersen javasolt a fogyasztása, vérnyomáscsökkentő hatású allicin tartalma ugyanis így érvényesül legjobban. Szintén javasolt vérnyomásproblémákkal küzdőknek a zöld tea rendszeres fogyasztása. Antioxidáns-tartalma miatt napi egy csésze segíthet a magas vérnyomás elkerülésében.

4. Egyen sok zöldet és gabonát!

Az első sorban a zöld színű zöldségekben (például fejes saláta, brokkoli, spenót) található B-vitamin jó hatással van a vérnyomásunkra, másrészt a sok zöldség fogyasztása segít a testsúly csökkentésében is, ami szintén segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. A teljes kiőrlésű gabonák magas rosttartalmuknak köszönhetően szintén elősegíthetik a fogyást és szívünket is kímélik.

 

5. Csökkentse a stresszt!

A magas vérnyomás fontos oka a sok idegeskedés a rendszeres stressz. Ennek csökkentésére ma már számtalan technika van a légzési gyakorlatoktól a jógán át az olyan kikapcsolódásig, mint például egy jó könyv elolvasása, vagy egy nyugtató fürdő. Ezzel szemben stresszcsökkentésre felejtse el a cigarettát, hiszen ez az egyik legjelentősebb rizikófaktor valamennyi szív- és érrendszeri betegség kialakulásában!

 

6. Táplálékkiegészítők, növények a magas vérnyomás kezelésében:

  • C-vitamin  - A C-vitaminnak a vérnyomás csökkentésében, és a magas vérnyomás kialakulásának megelőzésében is bizonyított a hatása. Csökkenti az oxidatív stresszt, legjobban természetes formában fogyasztva fejti ki hatását.
  • Coenzim Q10 - Nemcsak a magas vérnyomás kezelése területén alkalmazzák, de például a migrén megelőzésében, a daganatprevencióban, az asztmában és számos egyéb betegségben betöltött szerepéről jelenleg is folynak tanulmányok.
  • Lenmag, lenmagolaj - A lenmag és a lenmagolaj jó hatású a székrekedés kezelésére is, csökkenti a koleszterin-szintet, az érelmeszesedés, a magas vérnyomás kockázatát. Csökkenti az izomfájdalmat és mérsékli az ízületi gyulladást, reneszánszát éli a sportolók és a testépítők körében.
  • Fokhagyma - A vérnyomás csökkentésén kívül segít az érelmeszesedés megelőzésében is, értágító hatása is ismert. A véralvadásban is szerepet játszik, a vérlemezkék összecsapódását gátolja.
  • Fekete ribizli - Gyulladáscsökkentő hatása is ismert, vérnyomáscsökkentő hatása mellett, a húgyúti infekciók kezelésében és megelőzésében játszott szerepe a legismertebb.
  • Fagyöngy - Vérnyomáscsökkentő-, illetve szabályozó gyógynövény. Javítja a vérkeringést, gátolja az érelmeszesedést.
  • Galagonya - Vérnyomást csökkent, szívritmust szabályoz, érelmeszesedés - különösen koszorúér-elmeszesedés - ellen jó hatású. 

 

Szólj hozzá

gyógyító praktikák