2016. sze 10.

ARTICSÓKA

írta: efha
ARTICSÓKA

Hogy a jó étel öröm maradjon

A nehéz és zsíros ételek, valamint a túlzott evési- és ivási élvezetek a máj-eperendszer és a gyomor megterheléséhez vezethetnek. Ennek a következményeként az általános jó közérzetben zavar keletkezik. Ezért előnyös támogatni a máj, az epe és a gyomor működését.

articsoka.jpg

Az ízletes articsóka szívek az ókori görögöknél az alapélelmiszerek közzé tartoztak. A rómaiaknál ezzel szembe értékes ritkaságnak számítottak. Csak a jómódú emberek élvezhették a jóízű articsóka emésztést támogató hatását.

Az emésztésnél a máj és az epe megfelelő működése döntő fontosságú. A máj termeli az epét, mely a zsírok feldolgozásához elengedhetetlen. Ez az epehólyagban raktározódik el és onnan kerül a vékonybélbe. Fő feladata a zsírok apró részecskékké történő bontása, ezáltal segíti azok felszívódását. Ha a máj nem termel elég epét, akkor a szervezetünk az étkezési zsírokat nem tudja megfelelően lebontani, ilyenkor következik be a " kő a gyomorban" érzés, és fáradtnak, levertnek érezzük magunkat.

Az emésztésben fontos szerepe van a hasnyálmirigynek, amely a has közepén a mélyben, a köldök felett, a máj, patkóbél és lép között, a gerinchez közel található. Legfőbb feladata a vércukrot szabályozó inzulin és az emésztésben részt vevő zsír-, fehérje-és szénhidrátbontó enzimek termelése. Amennyiben a hasnyálmirigyben nem termelődik elegendő emésztő enzim vagy azok kiválasztása elégtelen, akkor a tápanyagok lebontása az emésztési folyamat ezen szakaszában elégtelenné válik. Így olyan nagyobb fehérje-, zsír- és cukorrészek jutnak az alsóbb bélszakaszokba, melyek előfordulása ott nem természetes. A lebontás nem lesz megfelelő, ezért később nem túl jelentős ételmennyiség bevitelét követően is elég hamar gyors rothadás és erjedés indulhat a bélben, s relatív hamar nagyfokú puffadás, intenzív bélgázképződés tapasztalható. A széklet ennek során elfolyósodik és híg, formálatlan, gyakran zsírfényű lesz, illetve gázokkal együtt ürül. Hasnyálmirigy-elégtelenség esetén elsősorban a rothasztó baktériumok száma nő meg, ezért a bélgázok is rohadt ételre emlékeztető szagúak lesznek.

Akiknek már volt lehetőségük kipróbálni a friss articsókát vagy articsóka likőrt, azok ismerhetik emésztést támogató hatásait.

Ma már több készítmény kapható, amely articsókalevél kivonatot tartalmaz.

Az articsóka-kivonat hozzájárul a vér triglicerid szintjének fenntartásához és a normális emésztéshez.

Szólj hozzá

gyógyító növény