2012. okt 22.

CÉKLA

írta: efha
CÉKLA

images (1).jpg

A céklát õsidõk óta ismeri és használja az emberiség. Már a babilóniaiak és a föníciaiak is nagy mennyiségben termesztették. Európa északi területeire a rómaiak juttatták el. Fõleg a Földközi tenger vidéken, és Közép-Európában honos, de megtalálható szerte a világban. A görögök kedvelt itala volt, azt tartották róla, hogy a vért hûsíti. Hasonló célból használták a rómaiak is, lázas megbetegedés esetén. Az indiai ajurvédikus orvoslás szintén kiváló vérképzõ gyógynövényként említi a céklagumót- Ezenkívül a májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére használták, sõt a hagyományos indiai bõrgyógyászatban mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolták és javasolják ma is. 

A cékla akkor jó, ha fele akkora, mint az öklünk. A céklát fõleg gyökeréért termelik. Gyökere húsos, leveses, sötétlila színû. Fölhasználása az étkezésben szerteágazó, de a legjobb, ha nyersen saláták keverékének használjuk. 
A cékla a köztudatban, mint vérszaporító ismert. Ha azonban megvizsgáljuk vastartalmát, arra következtethetünk, hogy más növényekhez viszonyítva semmivel sem tartalmaz több vasat. S ez az állítás mégsem változtat a tényeken. A cékla ugyanis az a zöldségféle, amelybõl a test legjobban tudja hasznosítani a vasat. A vér vörös vérsejtjei tudják leginkább alkalmazni.

Kálium tartalma hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, míg a kolin kitûnõ tisztító anyag a májnak, a vesének és a húgyhólyagnak, és serkentõleg hat a test nyirokmirigyeinek munkájára. 
Kolin tartalma hat az emésztésre, a gyomor és a  a belek egyenletes mûködésére. Ajánlatos azoknak fogyasztani, akik valamilyen hosszan tartó betegségbõl lábadoznak.  
A cékla lé kombinálva sárgarépa lével kitûnõ májtisztító. A tisztításban fõleg a zsírtalanítást végezi a májban. Ajánlatos különösen eleinte több sárgarépát, mert a gyors reakció a májban szédülést, hányingert okozhat. 

Naponta két-három alkalommal egy-egy pohár cékla lé ajánlatos azoknak, akik menstruációs zavarokkal küzdenek. Érezhetõ segítség változó korba lépve.

A cékla serkenti a sejtnövekedést, a sejtmag-regenerációt, aktiválja a vörösvérsejt képzést, támogatja a nyirokrendszer mûködését, vízhajtó és méregtelenítõ hatása közismert.

A C-vitaminban gazdag étkezés jelentõsen támogatja az elfogyasztott vas felszívódását. Az élvezeti cikkek, mint a kávé, a fekete tea, vagy a drogok fogyasztása; illetve a gabonafélék korpája és bizonyos gyógyszerek kiürítik vastartalékainkat. 

A cékla kiváló kálium, kalcium, vas, szilícium és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. Ezek a vitaminok és mikroelemek nélkülözhetetlen ásványi anyagok a haj, a körmök és az idegrendszer számára.

Szólj hozzá

Gyógyító zöldség