2012. okt 16.

ALMA

írta: efha
ALMA

alma.jpg

„Naponta egy alma az orvost távol tartja” – szól az egyik legelső táplálkozási tanács, amit az emberek többsége gyermekkorában hall. Vegyük sorba milyen gyógyító hatásai vannak ennek az igazi magyar gyümölcsnek.

Egyedül az alma az a fajta gyümölcs, amit más ételekkel is együtt  ehetünk, anélkül, hogy  erjedés lépne fel. Ezt már az ókorban is tudták róla, ezért is nevezték a gyümölcsök királynőjének.

Nagyon könnyen tudjuk tárolni, ha csak kicsit is odafigyelünk rá,  akkor eláll addig amíg, a tavaszi  friss gyümölcsök megjelennek a piacon. Több mint 1000 fajta alma található a világon. Mindegyikben megtalálható a fehérje, rostanyag,  keményítő, sók, almasav, cukor, csersav. Az alma tele van C- és A-vitaminnal, valamint flavonoidokkal, kis mennyiségben foszfort, vasat és kalciumot is tartalmaz. Az almából káliumot is bevihetünk a szervezetünkbe, ami jót tesz a szívünk egészségének

Az almát nagyon rövid idő alatt megemészti a gyomrunk, és szinte  azonnal energiát nyerhetünk belőle. Ha mást is kívánsz fogyasztani, akkor almát ebéd előtt, vagy vacsora előtt legalább egy órával fogyassz.

Az alma nagyon jó tisztító és gyógyító hatással van az alábbi betegségekre:

  • Ételmérgezés, bélhurut,  vérhas, koli baktérium okozta bélfertőzés, és még vesekő esetén is segíthet.
  • Székrekedés nélkül képes gyógyítani a  hasmenést, szabályozza a bélműködést, tisztítja a  húgyutakat, és a tüdőket.
  • Gyógyítja a reumát, a köszvényt, mivel sói oldják a húgyköveket.
  • Jó hatással van a hörghurutra és a felső légúti betegségekre.
  • Az alma hatásos vértisztító, nagyon hasznos mindazoknak, akik érelmeszesedésben szenvednek, vagy gyenge a szívműködésük, esetleg aranyerük van, vagy a hölgyeknél jól használható a menstruációs zavarok megszüntetésére.
  • Az alma tele van oldható rosttal, ami csökkenti a bélrendszeri rendellenességek, az aranyér és egyes daganattípusok előfordulását, elősegíti az inzulin szabályozását, és megkönnyíti a méregtelenítést.
  • Az almában lévő pektin az inzulinkiválasztás visszaszorításával csökkenti a koleszterinszintet.
  • Egy tanulmány azt mutatta, hogy heti öt alma fogyasztása csökkenti az olyan légzőszervi megbetegedések kockázatát, mint az asztma.
  • A kínai orvoslás szerint az alma erősíti a szívet, hidratálja a tüdőt, csökkenti a nyáktermelést, és növeli a testnedvek mennyiségét.
  • Az alma napi fogyasztása a bőrbetegségek előfordulását is visszaszoríthatja

Az alma, mint gyümölcs, savas ugyan, de a szervezetet lúgosítja, hiszen organikus sói semlegesítik a  fehérje bomlástermékeiből származó savakat.

Minden embernek, de főleg az ülő munkát végzők minden második hónapban tartsanak almakúrát, azaz egy napig csak almát egyenek. Az alma egészséges, érett és lédús legyen.

Másként hat az édes, és másként a savanyú alma.

Édes alma fogyasztása javasolt azoknak, akik székrekedésben szenvednek, vagy vérszegények, és inkább savanykásabb, akik esetleg túltápláltak, vagy reumás fájdalmakkal küzdenek.

Lehetőleg törekedjünk arra, hogy azonos fajtákat fogyasszunk, ugyanis minden almának más a savassági foka. Ne keverjük a különbözőfajta almákat egymással.

Az almát lehetőleg mindig teljes egészében fogyasszuk el., héjával együtt, hogy minél több tápanyagot vigyünk a szervezetünkbe, hiszen a a C-vitamin és az A-vitamin nagy része is a héjában található. Ne dobjuk el az alma csutkáját sem, hiszen  igen értékes jódot tartalmaz.

Az almaecet segíthet a vesekő megelőzésében.

Egy brazil tanulmány szerint azoknak a nőknek, akik étkezések előtt elfogyasztottak egy almát, 33 százalékkal többet sikerült leadniuk testsúlyukból, mint az almát nem fogyasztók.

Egy almában csupán 50-80 kalória van, és nem tartalmaz zsírt vagy nátriumot.

A környezetvédelmi szervezetek vizsgálata szerint az alma a növényvédő szerekkel legszennyezettebb gyümölcs. A nem bio almákat gyakran viaszozzák, ami nem emészthető. Lehetőleg bio almát vásároljunk, vagy ha ez nem lehetséges, akkor alaposan mossuk meg.

Szólj hozzá

gyógyító gyümölcs